Πειράματα στην Ιταλία αποδεικνύουν ότι η χρήση drone στην ελαιοκομία μειώνει το κόστος και προστατεύει το περιβάλλον — Ένα βήμα πιο κοντά στη γεωργία ακριβείας.
Η τεχνολογία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) φαίνεται να κερδίζει έδαφος στη σύγχρονη γεωργία και ειδικά στον τομέα της ελαιοκομίας, σύμφωνα με τα πρόσφατα αποτελέσματα ερευνητικού έργου που παρουσιάστηκαν στη Δεύτερη Διεθνή Διάσκεψη για την Ελαιοκομία, η οποία διεξήχθη στη Ρώμη.
Το έργο, που υλοποιήθηκε από τον Cersaa (Ειδική Υπηρεσία του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Ριβιέρας της Λιγυρίας) σε συνεργασία με το Σύνολο Προστασίας του Ελαιολάδου ΠΟΠ Riviera Ligure, επικεντρώθηκε στη χρήση drone για την αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς, ενός από τα σημαντικότερα προβλήματα για την ποιότητα και την ποσότητα της παραγωγής.
Εντυπωσιακά αποτελέσματα με λιγότερο κόστος και μικρότερη ρύπανση
Τα πειράματα απέδειξαν ότι τα drone μπορούν να εφαρμόζονται με αποτελεσματικότητα ακόμα και σε δύσβατες περιοχές, όπως οι αναβαθμίδες της Λιγυρίας, προσφέροντας ακρίβεια στη διανομή φυτοπροστατευτικών προϊόντων με ελάχιστη περιβαλλοντική επιβάρυνση.
Σύμφωνα με τη μελέτη, το κόστος ανά στρέμμα για την εφαρμογή με drone ήταν χαμηλότερο από τις συμβατικές μεθόδους, κυρίως χάρη στη μειωμένη κατανάλωση προϊόντων και την ταχύτητα επέμβασης.
Ο διευθυντής του Cersaa, Τζοβάνι Μινούτο, ανέφερε ότι η τεχνική «attract and kill» (προσέλκυση και εξόντωση) με μικρούς όγκους νερού οδηγεί σε μείωση άνω του 20% της πτώσης του προϊόντος στο έδαφος, ενώ η διασπορά (drift) περιορίζεται στα 5 μέτρα από το ψεκασμένο σημείο και είναι μηδενική στα 10 μέτρα.
Όπως σημείωσαν και οι τεχνικοί του έργου, η τοπική εφαρμογή των προϊόντων και η αποτελεσματικότητα της εναέριας παρέμβασης οδηγούν σε σημαντική μείωση των καταλοίπων στο λάδι και τις επιτραπέζιες ελιές — κατάλοιπα που με τις συμβατικές μεθόδους συχνά πλησιάζουν ή ξεπερνούν τα όρια ποσοτικού προσδιορισμού.
Ανάγκη για θεσμικό πλαίσιο στην Ε.Ε.
Η προοπτική της ελαιοκαλλιέργειας ακριβείας είναι πλέον πιο ρεαλιστική από ποτέ. Ωστόσο, το Σύνολο Προστασίας του ΠΟΠ Riviera Ligure επισημαίνει την ανάγκη για συστηματική συνέχιση των πειραμάτων και παρουσίαση των αποτελεσμάτων στις αρμόδιες αρχές.
Ο πρόεδρος του Συνόλου, Κάρλο Σιφρέντι, τονίζει:
«Η φυτοπροστασία των ελαιόδεντρων είναι κρίσιμη για να περιοριστούν οι απώλειες. Η χρήση drone είναι μια οικολογικά βιώσιμη λύση, που μπορεί να μειώσει τη χρήση φυτοφαρμάκων και να ωφελήσει και τον παραγωγό και το περιβάλλον.»
Για να μπορέσει όμως η τεχνολογία αυτή να εφαρμοστεί ευρέως, απαιτείται νομοθετική ρύθμιση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα επιτρέψει τη χρήση drone για φυτοπροστατευτικούς σκοπούς στην γεωργία, ανοίγοντας νέους δρόμους για τον εκσυγχρονισμό της καλλιέργειας της ελιάς — και όχι μόνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου