Τη συνεργασία με εισπρακτικές εταιρείες προβλέπει πλέον ο νόμος για τον e-ΕΦΚΑ, προκειμένου να ενισχυθεί η διαδικασία διαχείρισης και «πίεσης» προς τους ασφαλισμένους που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Η σχετική διάταξη, που περιλαμβάνεται στον νόμο 5193/2025, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (Α’ 56/11.04.2025) και ανοίγει τον δρόμο για ενεργότερη εμπλοκή ιδιωτικών εταιρειών στις διαδικασίες υπενθύμισης και παρακολούθησης των χρεών.
Στόχος: η αύξηση της εισπραξιμότητας
Όπως αναφέρεται ρητά στο ΦΕΚ, οι εισπρακτικές δεν θα έχουν ρόλο είσπραξης ούτε θα μπορούν να προχωρούν σε αναγκαστικά μέτρα εκτέλεσης (κατασχέσεις, πλειστηριασμούς κ.ά.). Αντίθετα, θα παρέχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες στον Φορέα, όπως διαχείριση μητρώου οφειλετών, τηλεφωνικές υπενθυμίσεις, παροχή πληροφοριών και συντονισμό δράσεων επικοινωνίας με στόχο την οικειοθελή συμμόρφωση των οφειλετών.
Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης υποστηρίζει πως η ρύθμιση αυτή αποσκοπεί στην ενίσχυση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον e-ΕΦΚΑ έχουν πλέον εκτοξευθεί στα 49 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 32 δισ. ευρώ αφορούν κύρια οφειλή και τα υπόλοιπα προσαυξήσεις και τόκους.
Οι αντιδράσεις
Η ένταξη των εισπρακτικών στη διαχείριση των ασφαλιστικών χρεών προκαλεί αντιδράσεις από σωματεία και εργατικά κέντρα, που επισημαίνουν τον κίνδυνο πίεσης και ψυχολογικής καταπόνησης για χιλιάδες μικροοφειλέτες. Τονίζουν ότι πολλές από τις οφειλές δημιουργήθηκαν σε περιόδους οικονομικής ασφυξίας και πως το βάρος της διαχείρισής τους δεν πρέπει να μεταφέρεται με εμπορικούς όρους.
Την ίδια στιγμή, ασφαλισμένοι και επαγγελματίες περιμένουν να δουν πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη η νέα διάταξη και αν θα συνοδευτεί από νέες ρυθμίσεις για διακανονισμούς ή διαγραφές προσαυξήσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου